Effektive gjerder for storfe – slik får du god gjerdeøkonomi

Når du arbeider med storfe, er et slitesterkt og pålitelig gjerde ikke bare en fordel – det er helt avgjørende. Et godt kvalitetsgjerde er en investering som lønner seg over tid, fordi det varer lenger og krever mindre vedlikehold. Det er det vi kaller god gjerdeøkonomi.

Et godt storfegjerde må kunne tåle vær og vind, holde dyrene trygt inngjerdet – og samtidig være økonomisk og enkelt å vedlikeholde. I denne artikkelen får du en oversikt over de mest brukte gjerdetypene for storfe, og hva du bør være spesielt oppmerksom på. Les mer om:

👉 Strømgjerder: Det opplagte valget for storfe

👉 Hvor høyt skal et storfegjerde være?

👉 Ulike gjerder for ulike storferaser

👉 Slik lages et holdbart storfegjerde

👉 Hvilken type strømgjerde for storfe?

👉 Gjerdetråd for storfegjerde

👉 Flyttbart gjerde for storfe

👉 Fangstinnhegninger for storfe

👉 Vann til dyrene dine

Strømgjerder: Det opplagte valget for storfe

I moderne landbruk er strømgjerder det mest utbredte når det gjelder storfe. Strømgjerder er økonomiske sammenlignet med nettinggjerder og andre fysiske gjerder, og risikoen for støt er en effektiv og enkel avskrekking som holder storfeet trygt innenfor gjerdet.

Dyrene lærer raskt hvor strømgjerdets grenser går – og selv om et kort elektrisk støt er ubehagelig, er det helt ufarlig. Strømgjerdet fungerer som en psykologisk barriere, og det er viktig at det er dimensjonert og utført riktig, slik at det kan levere et kraftig støt som dyrene husker.

Les mer om strømgjerder – og hvordan du selv kan sjekke gjerdet ditt her

Hvor høyt skal et storfegjerde være?

Storfe krever ikke spesielt høye gjerder. En typisk høyde for storfegjerder ligger mellom 80 og 95 cm. Derimot bør antall strømførende tråder og avstanden mellom dem tilpasses slik at både voksne dyr og kalver møter strømgjerdet i riktig høyde.

Ulike gjerder for ulike storferaser

Antall strømtråder i et storfegjerde avhenger særlig av hvilke dyr som skal inngjerdes. Melkekyr kan trygt holdes inne med bare 1 til 2 rader strømtråd, mens kjøttfe, ungdyr og ammekyr med kalver anbefales et tettere strømgjerde med 3 rader tråd.
Når man planlegger en inngjerding, bør man vurdere "trykket" som gjerdet utsettes for. Trykket handler om hvor motiverte dyrene er for å utforske området utenfor – og dermed hvor mye de utfordrer gjerdet i hverdagen. Trykket på gjerdet avhenger særlig av:

  • Inngjerdingens størrelse og plassering
  • Antall dyr
  • Mengde tilgjengelig fôr
  • Dyrenes temperament og alder

Trykket er som regel lavt når det er få dyr i en stor inngjerding med rikelig fôr. Små, utpinte innhegninger med mange sultne eller unge dyr gir derimot høyere belastning på storfegjerdet.

Slik lages et holdbart storfegjerde

For at et gjerde skal fungere problemfritt, er det viktig at alle deler er dimensjonert og konstruert riktig. Et av de viktigste elementene i et strømgjerde er fysisk stabile ender og hjørner. Det er nemlig her gjerdetrådene festes i enden av gjerdeseksjonene (også kalt strekk). Et langt strekk kan være opptil 600 m. Strømgjerdetrådene må strekkes stramt – både for dyrenes sikkerhet og gjerdets ytelse – og det betyr at det er betydelig trekk i endene og hjørnene. Derfor bør gjerdets ender, hjørner og vinkler være ekstra solide.

Det vanligste er å bruke ende- og hjørnestolper med en diameter på 14 cm og en lengde på 250 cm. Hos Poda slår vi stolpene ned i bakken med en hydraulisk stolpebanker. Dette gjør at jorden presses og komprimeres rundt stolpen, slik at den står stødig – og selve monteringen går raskt. Hvis man i stedet borer (eller graver) et hull til en stolpe, krever det mer arbeid for å oppnå et stabilt resultat, enten med stampet jord eller støping. Les mer om hvordan Poda kan hjelpe med å sette opp gjerdet ditt her

Hvis jorden er myk, kan det være nødvendig med forsterkede konstruksjoner – for eksempel ved bruk av skråavstivere. Skråavstivere skal være dobbelt så lange som gjerdehøyden, og festes midt på ende- eller hjørnestolpene. En tverrbjelke kan med fordel graves ned ved foten av skråavstiveren. Har du fjell i grunnen? Da kan vi blant annet montere gjerdestolpene i spesielle fjellfester.

Ved portåpninger i strømgjerdet bør det benyttes egne stolper – da er du sikker på at opphenget av f.eks. en grind ikke påvirkes av trekket fra gjerdetrådene.

Hvilken type strømgjerde for storfe?

La oss se på ulike typer strømgjerder for storfe som kan monteres på strekkene mellom gjerdets ender og hjørner. Gjerdetrådene må støttes for hver maks. 10 meter, og dette gjøres typisk med enten Poda Isolatorwood® eller gjerdestolper i robinie eller trykkimpregnert tre.

Strømgjerde med Isolatorwood er den tradisjonelle standarden for storfegjerder, som Poda har brukt siden starten i 1975. En fantastisk effektiv utnyttelse av materialer gjør dette gjerdet til en svært god investering. Her er Isolatorwood-gjerdet kort beskrevet:

  • Unikt konstruksjonsprinsipp: En Isolatorwood-stolpe slås ned i bakken for hver 30 meter. Mellom stolpene monteres en "bat" (også kalt "dropper post") for hver 10 meter. Denne stolpen står bare oppå bakken.
  • Gjerdetrådene holdes på plass og sørger samtidig for stabilitet i gjerdet.
  • Isolatorwood-stolper og -bats har beskjedne dimensjoner og er derfor økonomiske i innkjøp.
  • På grunn av treslagets tetthet og høye oljeinnhold er Isolatorwood isolerende, så det er ikke behov for isolatorer til strømtrådene.
  • Svært god holdbarhet: Poda gir 20 års garanti på Isolatorwood.
  • Poda Isolatorwood er FSC® miljøsertifisert.

Et alternativ til Isolatorwood-gjerdet er litt kraftigere stolper som slås ned og monteres med vanlige isolatorer til gjerdetrådene. Denne typen strømgjerde gir litt mer frihet til å endre gjerdelinjen, noe som kan være en fordel dersom det er mange vinkler i inngjerdingen. Som stolper brukes typisk runde, trykkimpregnerte stolper med diameter på 8 cm, eller halvrunde robiniestolper med diameter på 10–12 cm.

Akkurat som med Isolatorwood får du også her et godt og holdbart resultat. Poda gir 20 års garanti på alle sine runde, trykkimpregnerte stolper, og robinie er naturlig holdbart uten bruk av kjemikalier. Har du spesielt fokus på miljø og bærekraft, kan du i tillegg velge FSC®-sertifiserte robiniestolper under navnet Poda Økostolpe.

👉 Se Podas standarder for storfegjerder

Gjerdetråd for storfegjerder

Hos Poda har vi i flere tiår brukt gjerdetråder av høy kvalitet, og erfaringen viser at det virkelig lønner seg. Vurder for eksempel Poda Superwire med en diameter på 2 eller 2,5 mm til storfegjerder. Disse gjerdetrådene er laget i høyfast stål og beskyttet med et kraftig belegg av alu-sink. Vores garanti på 15 år understreker den lange holdbarheten.
Et lite tips: Under arbeidet med gjerdetråden er en trådvinne et uunnværlig hjelpemiddel når tråden skal trekkes ut. Podas maskiner er for eksempel utstyrt med trådvinner for flere ruller tråd, slik at alt gjøres i én operasjon.

Flyttbart gjerde for storfe

Det kan være en fordel å bruke flyttbart gjerde (også kalt provisorisk gjerde) for storfe. Her brukes ofte et 2-tråds gjerde med plaststolper og polytråd. Trådene rulles ut og inn fra trådvinner montert på stativ.

Flyttbare gjerder brukes særlig når et større område skal deles inn i mindre felt, slik at dyrene ikke tråkker ned alt gresset, men i stedet beiter systematisk (stribebeiting). Når storfeet først er vant til strømgjerder, kan også flyttbare gjerder brukes til innhegning av større jorder – for eksempel ved beiting av ettervekster.

Fangstinnhegninger for storfe

Spesielt for kjøttfe er det viktig å etablere en fangstinnhegning. Da kan du samle dyrene når det passer deg – og ikke omvendt. En permanent fangstinnhegning bygges med kraftige, nedslåtte stolper som monteres med lekter eller fanggrindelementer i metall.

Fanggrindelementene kan også settes sammen med kjetting og brukes alene – en fleksibel løsning som gjør det mulig å flytte fangstinnhegningen mellom ulike områder.

👉 Les mer om fangstinnhegninger for storfe her

Hos Poda hjelper vi deg gjerne med å designe en løsning som passer dine behov.

Husk vann til dyrene dine

Storfe skal alltid ha tilgang til friskt vann, og det er ofte en fordel å planlegge vannforsyningen samtidig med inngjerdingen. Med en nedgravd hovedvannledning kan man for eksempel sette av uttak ved flere folde, slik at man slipper tidkrevende arbeid og reparasjoner på provisoriske løsninger. En jordlagt vannledning kan bl.a. forsyne et Poda helårsdrikkekar av termotypen, slik at dyrene både får kaldt vann om sommeren og frostfri vannforsyning om vinteren.🌞
Store, robuste drikkekar er gode å ha i storfefolden – de blir stående og tåler røff bruk. Montert med en automatisk ventil er du sikker på at karene alltid er fylt. Se for eksempel Poda Super-drikkekarene som fås i 600 og 1.000 liters versjoner her

Har du ikke tilgang til vannverk eller strøm der storfeet skal gå – for eksempel ved beiting av naturarealer? Ikke noe problem: Med en mekanisk mulepumpe eller Podas soldrevne vannpumpe kan dyrene få vann direkte fra en innsjø, elv eller brønn.

Se mer om vann til dyrene dine

Få rådgivning og gjerdemontering hos Poda

Et gjennomtenkt kvalitetsgjerde gir ro i hverdagen – både for deg og dyrene dine. Hos Poda Gjerder er vi spesialister på gjerder og hjelper deg gjerne med å finne den optimale løsningen for din gård.

Vi står også for profesjonell montering av gjerdet ditt. Med en effektiv og fagmessig riktig gjerdeoppsetting er du sikret en løsning som fungerer trygt og problemfritt i mange år fremover.

Vil du vite mer om mulighetene – eller trenger du rådgivning, materialer, montering eller service?

Kontakt oss – Poda hjelper deg i mål!
Finn ditt nærmeste Poda-senter her

Hvorfor velge Poda?

Flere tiår med erfaring

Nøkkelferdige løsninger

Vi tar vare på miljøet

Garanti for kvalitet