Med solen som energikilde

Opprettet den

Med solen som energikilde

Ofte er det ikke tilgang til stikkontakter og vannverksvann der husdyr skal beite. Det gjelder f.eks. sommerbeiter og landskapsvernområder – f.eks. enger, gressenger, heder og beiteskog.

Her trengs det energi til både strømgjerder, vannforsyning og eventuelt automatiske grinder. Batterier sørger for en kontinuerlig drift – også når solen ikke skinner – mens et solpanel lader opp batteriene. Solpanelet kan som regel holde et batteri oppladet i sommerhalvåret, men nøyaktig hvor lenge avhenger av apparatet, den enkelte installasjonen og driftsbetingelsene på stedet.

 

Spenningsgivere med solpanel

Strømgjerder er nødvendige for å holde dyr sikkert inngjerdet, og de benyttes også for å avskrekke rovvilt fra å komme inn i inngjerdingene. På avsidesliggende steder drives et strømgjerde med batterier, typisk 12 volt, kombinert med solpanel.

Spenningsgivere med solpanel fås i flere størrelser. Gallagher S100 er en av de mindre modellene der både batteri og solpanel er innebygd i et smart og praktisk apparat. Den er rask å installere og kan lett flyttes rundt etter behov. Batteriets kapasitet er 7,2 Ah, og solpanelet kan yte 7 watt. Med en lagret energi på 1 joule er denne modellen velegnet til mindre beiteområder.

 

Spenningsgiver, batteri og solpanel er sammenbygd i den smarte Gallagher S100

 

Solpanelboks MB2800i er et 12 V spenningsgiveranlegg i den virkelig «tunge» klassen, beregnet til store strømgjerder i naturen. Her blir en batteribank på 480 Ah forsynt med strøm fra et 270 watt solpanel. Spenningsgiverens lagrede energi er på hele 21 joule. Anleggets samlede vekt er på knapt 247 kg, så her må traktoren fram når det skal flyttes.

 

Solpanelboks MB2800i er et kraftig, soldrevet anlegg som kan drive store strømgjerder i naturen

 

Soldrevet markpumpe

I naturen kan man ikke bare skru på vannkranen, men med en soldrevet markpumpe kan man få vann fram til dyrenes drikkekar, enten fra en brønn eller en naturlig kilde. Selv om det er tilgang til f.eks. et vannløp, er det en fordel å installere en markpumpe: Det gir dyrene et sikkert og lett tilgjengelig sted å drikke, og man unngår at skrentene blir trampet ned.

Podas soldrevne markpumpe kan forsyne flere beiteområder/drikkekar samtidig og kan pumpe opptil 1000 liter i døgnet – det er nok til 20 kveg eller 100 sauer i sommerhalvåret.

 

Podas soldrevne markpumpe pumper drikkevann fram til dyrenes drikkekar

 

Automatisk grind – med hjelp fra solen

Hos Poda Gjerder tilbyr vi forskjellige løsninger når det skal være offentlig adgang til inngjerdede naturområder. Utfordringen er å gjøre betjeningen enkel for f.eks. rullestolbrukere, syklister og folk med barnevogner samtidig som det ikke må være mulig å la en grind stå åpen.

En soldrevet, automatisk grind som åpnes med et trykk på en knapp og lukkes av seg selv, er en av mulighetene. Automatikkmotoren kjører på 24 volt og drives av en strømforsyning som får strøm fra solpanel. Styringen kan justeres så grinden lukkes etter et fastsatt antall sekunder. Virkelig bekvemt – også på f.eks. en ridesti der rytterne kan åpne en grind fra hesteryggen.

 

Automatiske grinder kan også monteres i naturen. Bekvemt for bl.a. rullestolbrukere og ryttere

 

Kontakt ditt Poda-senter for veiledning om den rette løsningen med solpanel til akkurat din bruk. Poda hjelper selvfølgelig også gjerne med en profesjonell montering.


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din

 

Send en melding og få svar fra ditt lokale Poda-senter


 

© Poda A/S 2022