Robinia: Et bærekraftig alternativ

Opprettet den

Robinia: Et bærekraftig alternativ

Du har kanskje sett de litt uregelmessig formede gjerdestolpene i naturparker eller i strømgjerder omkring beiteområder med beitende dyr. Treet minner om de tradisjonelle, lyse nordiske tresortene, men stolpene er laget i robinia – en løvtresort som opprinnelig stammer fra Nord-Amerika. Robinia dyrkes i stort omfang på plantasjer i Ungarn og andre land i Sør- og Øst-Europa der trærne trives på næringsfattig jord som ellers er vanskelig å dyrke.

Det er altså ikke snakk om tropisk tre fra truede regnskoger eller trær som er behandlet med kjemikalier – til gjengjeld er holdbarheten for robinia bedre enn for både eik, trykkimpregnert tre og flere tropiske tresorter!

Podas stolper i robinia er et populært valg. Stolpene er ubehandlet og er kjent for sin holdbarhet.

 

Naturlig holdbart

Som med alt annet tre avhenger levetiden av dimensjonen på treet samt jordbunnsforhold m.m. på stedet der stolpene står, men en holdbarhet på 25-40 år er ikke uvanlig for robinia – selv ved direkte jordkontakt.

Den gode holdbarheten skyldes robinias naturlige innhold av konserverende stoffer, blant annet garvesyre, samt vedens tette struktur og høye kjerneandel. Treet er tungt og hardt, og bearbeidingen sliter på sagblad og høvler – derfor er treet ideelt å bruke til naturgjerdestolper som ikke skal bearbeides stort. Til gjengjeld gjør hardheten at det er vanskelig å skru i treet, og Podas gjerdemontører benytter derfor skruer med et spesielt belegg som letter monteringen av isolatorer m.m.

 

Miljøsertifisert Økostolpe

Gjerdestolper i robinia er et bærekraftig alternativ til både trykkimpregnert og tropisk tre. Treet utnyttes effektivt da gjerdestolpene bare er avbarket, kantfaset og spisset. Da stolpene ikke er behandlet med noen form for kjemiske stoffer, kan de etter endt levetid brukes som peisved eller inngå i naturens kretsløp - i motsetning til uttjente trykkimpregnerte stolper som må innleveres og destrueres på spesielle anlegg.

 

Poda Økostolper er FSC-sertifiserte* robiniastolper fra bærekraftig skogbruk

 

Hos Poda Gjerder kan du også velge FSC-sertifiserte* robiniastolper under navnet «Økostolpe». FSC-sertifiseringen betyr at treet stammer fra skogbruk der det ikke blir felt flere trær enn skogen når å reprodusere. Samtidig er FSC en sikkerhet for at dyr og planteliv blir beskyttet og at menneskene som jobber i skogen, er utdannet og har skikkelig sikkerhetsutstyr og lønn.

*Poda A/S FSC® C006739


Kommentar(er) 1

  • Rolf Jacobsen
    Rolf Jacobsen

    Hei. Jeg er ute etter gjerdestolper anslagsvis 10 cm i diameter og 2.8 - 3.0 meter høye. Ser at dere har robinia som er miljøvennlig og det er jeg interessert i. Er dette noe dere kan levere? Mvh Rolf

    Svar

Skriv kommentaren din

 

Send en melding og få svar fra ditt lokale Poda-senter


 

© Poda A/S 2022