Sånn vedlikeholder du tregjerdene og -grindene dine

Opprettet den

Sånn vedlikeholder du tregjerdene og -grindene dine


Alle treprodukter som benyttes utendørs, får naturlig en grå patina når de påvirkes av sol, vind og vær – det gjelder både naturtre og trykkimpregnert tre. Falmende eller avvikende farger er derfor helt normalt.
 

Den grå, patinerte stilen har sin egen sjarm, men hvis du vil bevare treets opprinnelige kulør eller ønsker en ny farge, må du vedlikeholde og male gjerdene og grindene dine. En jevnlig behandling beskytter naturligvis også treet mot den nedbrytende effekten fra vann og solens stråler. Mange midler inneholder dessuten fungicider som motvirker alge- og soppangrep.
 

Hvor ofte treet skal males, avhenger av hvor utsatt treet er og hvilke produkter du benytter. Trebeskyttelsesmidler fås som laserende, transparente og halv- eller heldekkende. «Laserende» betyr at man kan se treets årer gjennom (den tynne) overflatebehandlingen. De mer dekkende produktene skal til gjengjeld ikke påføres så ofte.
 

Grinder, stolper og gjerder i (eksotisk) hardtre bør som hovedregel gis en årlig oljebehandling med en laserende olje, f.eks. av typen som benyttes til treterrasser. Oljen forhindrer at treet tørker ut og gjør at dets naturlige glød bevares. Er treet veldig medtatt, er det ofte mulig å gi f.eks. en grind i hardtre nytt liv med en sliping før oljebehandling. Vær oppmerksom på at vannbasert trebeskyttelse eller maling ikke hefter godt nok når treet først har blitt oljebehandlet.
 

Hestebeiter og ridebanegjerder i tre kan behandles med klassisk, svartbrun svilleolje (slipersolje). Oljen fra Poda er basert på naturlig tretjære og inneholder aromatiske stoffer som minsker hestenes lyst til å gnage i gjerdet.

Du kan også gi treet «vanlig» trebeskyttelse, som fås i mange fabrikater og farger. Du bør vente 12 måneder før du behandler trykkimpregnert tre for første gang. Hvis det nye, trykkimpregnerte treet skal behandles med en transparent trebeskyttelse, bør du vente til fargen fra impregneringsprosessen er helt borte. På den måten blir ikke fargene «blandet sammen» til en uønsket kulør, og du får et pent, ensartet resultat.

 


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din

 

Send en melding og få svar fra ditt lokale Poda-senter


 

© Poda A/S 2020