Gjerde mot ulver i Tyskland

Opprettet den

Gjerde mot ulver i Tyskland

 

I Oberwiesenthal i Tyskland, nær den tsjekkiske grensen, har delstaten Sachsen sponset et ulvebeskyttelsesgjerde. Det var Poda Zaun OWL (Ost Westfalen Lippe) som gjennomførte det omfattende gjerdeprosjektet.

 

Prosjektet ble satt i gang etter at en ulveflokk hadde angrepet dyrene hos en alpakka-oppdretter. Det gikk både alpakkaer og sauer i innhegningen, og det var i første omgang sauene det gikk ut over. Ulvene var en konstant trussel mot både sauene og de verdifulle alpakka-avlsdyrene, og på grunn av denne risikoen måtte alle de 80 beitedyrene hentes inn i stallen hver kveld. Det var en stor daglig belastning - også for dyrene, som måtte venne seg til å sove i en lukket stall.

 

Et ulvebeskyttelsesgjerde måtte installeres – og det så raskt som mulig: Det var på høsten, og den første snøen var allerede ventet i det høytliggende området. Etter godkjennelsen av ​​finansieringen og den etterfølgende ordren skulle prosjektet derfor gjennomføres på bare to uker. Men det gikk ikke helt uten utfordringer!

 

 

Krevende terreng

Terrenget var en særlig utfordring: De gresskledde områdene som skulle sikres, lå i bratte skråninger i en høyde på 800–1 200 meter ved foten av fjellet Fichtelberg. Ideelt for alpakkaer, som er naturlige ”klatrekunstnere” og føler seg hjemme i den slags omgivelser, men problematisk for maskinene som brukes til oppsetting av gjerder. Noen områder var utilgjengelige for maskinene, og i det steinrike området måtte man dessuten forvente steinete grunn under gresset, noe som ville gjøre arbeidet vanskeligere.

 

Selv lossingen av materialer var vanskelig i det kuperte terrenget og kunne kun foregå fra smale veier. Heldigvis kunne noe av gjerdet etableres ved naturlige vannløp, mens andre deler kunne løpe langs skinnene på Fichtelberg jernbane, som ligger like ved.

 

 

Gjerdeløsningen

Til å beskytte dyrene ble det installert et kilometerlangt nettinggjerde med el-sikring. Til oppgaven ble det valgt Poda Supernet. Denne nettingen kjennetegnes av herdede, fjærende, vannrette ståltråder og kontinuerlige loddrette tråder, som er samlet med en separat, super-sterk knute i hvert eneste trådkryss.

 

Nettinggjerdet ble gravd ned i 50 centimeters dybde for å sikre at ulvene ikke kunne grave seg under gjerdet. Som klatresikring ble gjerdet montert med elektriske tråder, forsynt av en kraftig spenningsgiver.

 

Det ble brukt flere hundre Poda Økostolper i robiniatre til innhegningen. Når nettet spennes opp, strekkes det, og derfor ble gjerdet forsterket med spesielle konstruksjoner ved avslutninger, i hjørner og der det ellers var retningsendringer i gjerdelinjene. Stolpene ble satt ned til endelig dybde i den utgravde rennen, slik at stabiliteten på gjerdet var sikret. Med spesialutstyr på maskinen kunne Poda-montørene slå stolpene sikkert ned, selv i bratte skråninger.

 

I leddåpningene på gjerdet ble det montert lettvektsluker med gitter. Ingen kjeder er sterkere enn det svakeste leddet, og derfor skulle lukene naturligvis også sikres mot ulvene. Terrenget under lukene ble sikret for at ulvene ikke skulle kunne grave seg gjennom under dem, og som klatresikring ble det montert elastiske el-gummirep på lukene.


 

Teamwork

Det måtte utvises stor forsiktighet under arbeidet fordi dyrene befant seg på de tilstøtende arealene eller på steder der det ble kjørt med maskiner og materialer. Hver kveld måtte gjerdesystemet lukkes provisorisk, slik at det var minst mulig risiko for at ulvene skulle komme inn i området.

 

Kunden hjalp Poda-montørene med demontering og gravearbeid. Noe av arbeidet fortsatte til sent på kvelden, slik at montørene kunne fortsette med byggingen av gjerdet neste morgen. Utfordringene ble tatt hånd om, så de nervepirrende øyeblikkene ble fort erstattet av fornøyde smil, og til syvende og sist ble alpakka-ulvebeskyttelsen ferdig til avtalt tid. Oppdrag utført!

 

Også eierne var glade: ”Arbeidet ble utført raskt, profesjonelt og smilende. Ulvebeskyttelsesgjerdet til alpakkaene våre ble bygget i vanskelig terreng, og vi kunne ikke ha vært mer fornøyd. Mange takk!”

Fritz-Jürgen Hieke og Romy Schmidt

 

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din

 

Send en melding og få svar fra ditt lokale Poda-senter


 

© Poda A/S 2020